Guajazulennel a pelenkakiütés ellen!

GUAJAZULEN: egy új kezelési opció makacs dermatitis-re újszülött intenzív osztályos pácienseknél

 

Cél

Anyai megfigyelésre alapozva azt tűztük ki célul, hogy kiértékeljük egy guajazulen tartalmú helyi krém kezelési hatékonyságát magas kockázatnak kitett újszülötteknél, akiknek makacs pelenkadermatitis-e, recalcitant diaper dermatitis-e volt. 

Módszerek

30 makacs pelenkadermatitis-es újszülött intenzív osztályos pácienst vizsgáltunk II-III fokozattal, 22 - 67 napos korral. A tanulmányi csoport pácienseit (n=20) guajazulen tartalmú helyi krémezéssel kezelték (0,05 g/100 g). A kontroll csoport olyan páciensekből állt, akik hosszabb gombaellenes kezelést kaptak. Vizuális skálát használtak a kezelésre adott reakció felmérésére egy hét után.

Kiértékelés

A kezelés elején, az első, a harmadik és a hetedik napon.

Eredmények

Statisztikailag szignifikáns különbségeket állapítottak meg a vizuális skálán a két csoport között a kezelés megkezdésének napján és az azt követő napokon. A kezelt csoportban a kezelés első és a harmadik napján mért javulás jobb volt, mint a kontroll csoportban.  Továbbá a teljes gyógyulási arány jobb volt a kezelt csoportban, mint a kontrollban.

Következtetés

Jótékony hatású volt mellékhatások nélkül, és gyors gyógyulást eredményezett a guajazulen tartalmú helyi krém a makacs pelenkadermatitis kockázatnak kitett újszülötteknél, akiknek gyors javulásra volt szükségük.

A tanulmányról bővebben itt olvashat!