Babaváró tippek - a harmadik trimeszter28. hét

SÚLYGYARAPODÁS MÉRTÉKE

Testsúlyát ellenőrizze rendszeresen a várandósság alatt, ruha nélkül, lehetőleg mindig azonos időpontban és ugyanazon a mérlegen. A súlygyarapodás átlagos mértéke:
• A várandósság első harmada: súlytartás, ill. 1-2 kg gyarapodás
• A várandósság második harmada: heti súlygyarapodás 300 g – max. 400 g
• A várandósság harmadik harmada: heti gyarapodás ne haladja meg az 500 g-ot

A várandósság ideje alatt az élettani súlygyarapodás összességében ne haladja meg a 12-13 kg-ot. Ugyanúgy, ahogy a gyermek növekedését, a saját súlygyarapodását is ábrázolhatja grafikonon.

JÓ TANÁCS! Nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos

Várandóssága során se „bűnözzön” – gondoljon a következőre: Ne egyen kettő helyett! Így táplálkozzon „kalóriákat számolva”.

Ajánlott napi adagok a várandósság második felében
60 kg súlyú nem várandós nő kalóriaszükséglete átlagosan naponta 2000 kcal (8500 kJ), ami a várandósságbann 300 kcal-val (1275 kJ)

emelkedik.

Célszerű elkerülni az „üres” kalóriák bevitelét (magas cukortartalmú üdítők, édességek, sütemények).

Ne fogyasszon nyers darált húst toxoplazmózis veszélye miatt (ld. a 15. hétnél)!

29. hét


MIKOR KELL PÓTLÓLAGOS/KIEGÉSZÍTŐ TESZTEKET VÉGEZNI?


Amennyiben a vizeletvizsgálat során a cukorteszt eredménye hirtelen pozitív, terheléses cukor-vizsgálatot végeznek. Ennek segítségével felismerhető az Ön esetleges kezdődő diabétesze. Ilyen esetben a baba túl gyorsan nő.

Fordított esetben – ha a gyermek nem megfelelően növekszik – anyagcserezavarról van szó; a vesén keresztül fehérjekiválás történik, ami a vizeletből szintén kimutatható.

Ha ennél a laboratóriumi vizsgálatnál nem derül fény a kóros eredmény okára, amnionpunkcióra/amniocentézisre kerülhet sor.

JÓ TANÁCS! Mi az amnionpunkció?

30. hét

UTAZÁS A VÁRANDÓSSÁG ALATT

A várandósság normál lefolyása esetén megengedett az utazás még repülőgéppel is. A 7. hónapot követően azonban a hosszabb repülő- és egyéb utak lehetőleg már kerülendők.

Trópusi vagy szubtrópusi országokba történő távoli utazások nem ajánlatosak a szokatlan éghajlati viszonyok, kedvezőtlen higiénés körülmények és az esetleg szükséges védőoltások miatt. Ajánlatos elhalasztani pl. malária-veszélyes területre történő utazást!

Különösen a síszabadságra érvényes: síelésnél ne tegyen meg túl gyorsan nagy szintkülönbségeket. 

JÓ TANÁCS! A várandós anya útipatikája

Az orvosa által előírt gyógyszerek (mint pl. vas- vagy magnéziumkészítmények) mellett állítson össze magának - kikérve orvosa tanácsát - egy alapcsomagot, mely az alábbiakat tartalmazza:

  • szopogatótabletta torokfájásra
  • lázcsillapító
  • görcsoldó
  • székletlazító
  • székletfogó
  • kötözőszerek
  • sebkenőcs
  • kenőcs égésre, csípésre
31. hét

MUNKAHELYI KOCKÁZATOK FELISMERÉSE ÉS CSÖKKENTÉSE

A dolgozó kismama számára fontos, hogy ismerje a lehetséges munkahelyi kockázatokat, elkerülje, de legalábbis csökkentse azokat.

Így például ne dolgozzon olyan helyiségben, ahol dohányoznak vagy vegyszerekkel foglalkoznak! 

Ha képernyő előtt dolgozik, az nem árt a várandósságának, de ügyeljen a megfelelő ülőhelyzet megválasztására. Ezen kívül kerülje a fizikai megerőltetéseket. Ülőmunka esetén gyakran változtasson testtartásán és próbáljon időnként tornagyakorlatokkal lazítani.

 

JÓ TANÁCS! Az irodában is gondoskodjon terhelésének csökkentéséről

32. hét

ELKERÜLHETI A LÁBIKRÁBAN KIALAKULÓ GÖRCSÖT

Különösen a várandósság második felében, a magzat legintenzívebb növekedésének szakaszában gyakran fellép lábikragörcs. Ennek oka gyakran az akut magnéziumhiány, mivel a magzat szervezete most fokozott mértékben raktározza el az ásványi anyagokat. Ezért fogyasszon mindenekelőtt magnéziumban gazdag élelmiszereket, mint pl. burgonya, búzacsíra, zabpehely, spenót, banán, dió, mogyoró.

Ezen kívül orvosa magnéziumkészítményt írhat elő a vádligörcs megszüntetésére és a magnéziumhiány megelőzésére.

JÓ TANÁCS! Magnesium-Diasporal 400 EXTRA készítménnyel frissítő italt készíthet magának, miközben fedezi a várandósság alatti magnéziumszükségletet is.

 

Napi egy pohár magnézium italkészítmény, ízlés szerint gyümölcslében, teában vagy vízben feloldva, hasznos a mama és a magzat számára.

A várandós anyáknál fokozott a napi magnéziumszükséglet: 450 mg.

 

 

33. hét

AZ UTOLSÓ NYOLC HÉT

Javasolt a gyakoribb várandósgondozási vizsgálat, illetve újabb ultrahang vizsgálatok szükségesek.

Az orvos ellenőrzi, hogy a magzat megfelelően fejlett és érett-e, megvizsgálja a szívműködést, megállapítja, hol helyezkedik el a méhlepény (placenta), milyen helyzetben van a baba.

Négy héttel a szülés várható időpontja előtt veheti igénybe az anyasági támogatást, amely 60 napig jár Önnek.

 

 

JÓ TANÁCS! Pelenkázószekrényt a régi fiókos szekrényből

Sok anyukának, apukának örömöt jelent, ha saját fantáziája szerint készíti el a pelenkázó asztalt - például egy régi fiókos szekrényből, vagy asztalból. Fontos, hogy ennek magassága megfelelő legyen és ne kelljen a pelenkázáshoz lehajolnia.

Kell hozzá egy matrac, frottír- vagy vászonkendők (a váltáshoz) és máris elkészült a csinos kis pelenkázószekrény a baba számára. A közvetlen közelben helyezzen el egy polcot vagy asztalkát az olajok, krémek, hintőpor stb. tárolására.

34. hét

MEGELŐZHETŐK A TERHESSÉGI CSÍKOK?

A bőr hirtelen kitágulása miatt sok nőnél - különösen a szőke hajú, érzékeny bőrűeknél - terhességi csíkok (ún. striák) jelentkezhetnek a hason és a csípőnél, esetleg a melleken. Kezdetben a csíkok színe kékes-vörös, később elhalványodnak, de ezüst-fehér nyomot hagynak, ami kezelés nélkül nem múlik el többé.

Kezdjen el kellő időben védekezni a terhességi csíkok ellen!

 

 JÓ TANÁCS! A terhességi csíkok aktív megelőzése

 - Súlygyarapodása ne legyen túl gyors és ne haladja meg a 13 kg-ot.

 - Táplálkozzon C-vitaminban gazdagon, így rugalmas marad a bőre.

 - Egyen sok A-vitamint és fehérjét tartalmazó ételt bőre regenerálása érdekében.

 - Naponta kenje be hasát, csípőjét és mellét testápoló olajjal vagy krémmel.

 

A várandósság alatt is szaunázhat mérsékelten (a 7. hónapig), azonban a hőfokot mindenképpen állítsa alacsonyabbra!

35. hét

MIÉRT KELL RENDSZERESEN ELLENŐRIZNI A VÉRNYOMÁST? 

A nők egy része hajlamos a magas(abb) vérnyomásra (hipertónia). A hipertónia a magzat növekedési és fejlődési rendellenességéhez vezethet, amelynek következménye vetélés, vagy fokozott újszülöttkori halandóság is lehet.

A kismamánál is felléphetnek komplikációk a hipertóniával kapcsolatosan. Ilyen esetben orvosa intézkedéseket tesz a megemelkedett vagy magas vérnyomás kíméletes kezelése érdekében. A magnéziumkészítmények kellő mennyiségben történő napi adásával a várandósság kezdetétől fogva kedvezően befolyásolhatók a hipertóniával kapcsolatos komplikációk, így biztosítva gyermeke egészséges fejlődését. 

 

JÓ TANÁCS! Általános intézkedések a vérnyomás csökkentésére

Gyógyszeres kezelés előtt, ill. azzal párhuzamosan ügyeljen az alábbiakra:

Ha teljesítménysportot űz, edzéseit kezelőorvosával konzultálva továbbra is végezheti, csupán előrehaladott várandósság esetén kell kisebb-nagyobb csökkentéseket eszközölnie.

36. hét

MI A TEENDŐ EMÉSZTÉSI PROBLÉMÁK ESETÉN?

Sok várandós anyukánál a várandósság előrehaladtával bizonyos fokú bélrenyheség lép fel. Ezért kezdetektől próbálja ezt megelőzni emésztést elősegítő táplálkozással (sok rostanyag bevitele). Hashajtó hatású pl. a savanyú káposzta, füge, vízbe áztatott aszalt szilva, illetve reggel éhgyomorra egy pohár langyos víz.

A magnéziumkészítmények szedése is segít a bélműködés felgyorsításában, mivel a magas magnéziumbevitel egyik kísérő jelensége a hashajtóhatás.

Mozogjon eleget a friss levegőn! Naponta végezzen tornagyakorlatokat, sétáljon legalább napi fél órát! 

 

JÓ TANÁCS! Várandós torna otthon

Feküdjön hanyatt teljesen lazán - karok a test mellett, a lábait húzza fel.
Váltakozva döntse térdét jobbra és balra. A háta maradjon mindvégig laza.
A tornagyakorlatokat végezze nyitott ablak mellett!

37. hét


VISSZÉR - ELKERÜLHETETLEN PROBLÉMA?

A várandósság során - arra való hajlam esetén - jelentkezhet visszér a lábon. Szerencsére a szülést követően ez sokszor teljesen visszahúzódik, de sajnos nem mindig. Ezért már a visszér legelső jelénél beszéljen orvosával, védőnőjével, aki ismerteti a lehetséges kezelési módokat.

Kerülje ezen kívül a gyakori állást és amikor csak teheti, helyezze magasra a lábát. Éjjelre tanácsos a matracot néhány cm-rel megemelni a láb felőli oldalon. 

 

 JÓ TANÁCS! Így kerülheti el a visszér kialakulását

 Gondoskodjon a jó vérkeringésről – naponta tusolja lábát váltakozó hőmérsékletű vízzel!

 Ússzon gyakran!

 Sétáljon sokat!

 Ügyeljen a székletürítés rendszerességére, táplálkozzon rostban gazdagon!

 Fogyasszon E vitaminban gazdag ételeket és többszörösen telítetlen zsírsavakat, pl. napraforgó- és kukoricacsíra-olaj, hüvelyesek,  tengeri halak!

38. hét

A MELL ÁPOLÁSA KÜLÖNÖSEN FONTOS

A megfelelő higiéniához a jó melltartó is hozzátartozik. Célszerű steril gézlapot vagy bimbóvédőt használni az utolsó hetekben, ha már "előtej" képződik.

Alaposan kenje be, főleg a mellbimbókat, valamilyen ápoló és védő krémmel, például GARMASTAN kenőccsel. A GARMASTAN természetazonos hatóanyaga révén a csecsemő számára ártalmatlan. NEM KELL LEMOSNI!

JÓ TANÁCS! Gyűjtsön tapasztalatot a javasolt készítményekről!

Nyugodtan megvásárolhatja a Garmastan krémet már előre is, hiszen az nem csak a mell sérüléseire alkalmazható, hanem később a babának és az egész családnak is hasznos "társa" lehet. A guajazulen bármilyen kisebb sebnek vagy horzsolásnak kiváló és természetes ápolója.

Ne feledje: a magnéziumszükséglet a szoptatás alatt is magasabb. A szoptatós anyáknak napi 400-450 mg magnézium bevitele ajánlott.
Szedjen tehát továbbra is megfelelő magnézium készítményt!

39. hét

UTOLSÓ ELŐKÉSZÜLETEK A KÓRHÁZI TARTÓZKODÁSRA

Legkésőbb a 7. hónap elejére el kell dönteni, melyik kórházban kíván szülni. Beszéljen erről időben orvosával. Tanácsait vegye komolyabban, mint a szomszédasszonyét!

Fontos, hogy:

JÓ TANÁCS! A kórházi csomag tartalma


 

40. hét

KÖZELEG A SZÜLÉS IDEJE

Közeledik a nagy nap. Az elmúlt hónapok során megtanulta, hogy jobban figyeljen önmagára, szervezetére, hogy észrevegye az Önben fejlődő élet jelzéseit. Nem lesz hát nehéz a várandósság végén a közeledő szülést érzékelni.

A kórházban a szívhang-fájásmérővel (kardiotokográf) hosszasan figyelik a fájásokat és a magzat szívhangjait.

A vajúdás ideje alatt a szülésznő előkészíti Önt a szülésre. Amikor a kitolási szakasz elkezdődik, akkor van szükség az Ön segítségére – ahogyan azt a felkészítés során már tanulta. A fájások közötti szünetben pedig ne felejtsen el lazítani, nyugodtan, mélyeket lélegezni! 


 Végre eljött a nagy pillanat, gyermeke születésének napja!

Gratulálunk!