Mellbimbók védelme a szoptatás során

Kedves Édesanya!

Kisbabád számára a legjobb és legtermészetesebb, ha szoptatással táplálod. Ez nem csupán táplálás, hanem olyan testi-lelki folyamatok megindítója, ami az egész jövőbeli életetekre és kapcsolatotokra hatással lesz. Szoptass bátran, azonban készítsd fel rá tested és lelked is.

Összeszedtünk néhány jó tanácsot, ami a sikeres és eredményes szoptatásban segítségedre lesz!

A mellbimbókat fel kell készíteni a szoptatásra. Ez már akár a várandósság 8. hónapjától elkezdhető mellbimbóvédő krém napi egyszeri felvitelével.

Amíg meg nem erősödik a mellbimbó, addig sajnos fájhat és felrepedezhet. Ez leginkább a szoptatás megkezdése után, akár már a kórházban is jelentkező probléma. A kezdeti keménység, sebesség a beedződés után megszűnik. Később az apró kibújt fogacskák is dörzsölhetik a mellbimbót.

A kirepedés bőrszárazsággal, helyi bőrviszketéssel kezdődik. Figyeld ezeket a jeleket, hogy időben meg tudd akadályozni!

A sebesedés kialakulása függ attól, hogy a baba megfelelően kapja-e be a mellbimbót. Nagyon sok múlik azon, hogy helyesen van mellre téve a baba.

 

Tanácsok a helyes mellre tételhez:

 

Kerüld a zsíros krémek használatát, mert megnehezítik a gyógyulást eltömítve a pórusokat.

A túl erős fokozatra állított vagy nem megfelelő méretű mellszívó is okozhat kirepedést. Igény szerinti szoptatásnál azonban nincs szükség extra fejésre, mert pont annyi tej termelődik, mint amennyi szükséges. Sebes mellbimbóra semmiképp ne használj elektromos mellszívót!

A túl gyakori lemosás is száríthatja a mellbimbót. A gyakori szappanos lemosás ugyanis eltávolítja a mellbimbó Montgomery-mirigyeinek váladékát, azt a természetes balzsamot, amely a mellbimbót puhán tartja, óvja a felázástól és segíti a kisebb sérülések gyógyulását. A rendes napi tisztálkodás bőven elegendő. A Garmastan mellbimbóvédő krém klinikailag igazolt, napi 10-szeri használat mellett nem szükséges lemosni!

 A kisebesedett mellbimbó gyógyulását elősegíti, ha szabadon van. Amennyit tudod, hagyd ruha nélkül, vagy olyan melltartóban, amiben tud lélegezni.

Ha túl fájdalmas a szoptatás, akkor pár szoptatás erejéig pihentesd a fájó mellet, és szoptatás helyett fejd le a tejet és úgy add a babának.  Van, akinél a bimbóvédő válik segítségére a gyógyulási folyamat alatt.

A Garmastan mellbimbóvédő krém kifejezetten a mellbimbók napi ápolására való. Érdemes minden szoptatás után vékony rétegben felvinni a mellbimbóra és a bimbóudvarra. A Garmastan használatával a mellbimbók irritációja és egy  súlyosabb gyulladás is megelőzhető, ugyanis a Garmastan,  természetes hatóanyagának, a guajazulénnek köszönhetően gyulladáscsökkentő hatású. A baba számára ártalmatlan hatóanyagot tartalmaz és megelőzi, vagy akár már néhány nap alatt meg is szűnteti a szoptatás során fellépő fájdalmat.

Kedves Édesanyák! Ne adjátok fel a szoptatást, főleg ha ilyen jó és hatékony mellbimbóvédő  krém van a problémák gyors orvoslására, mint a Garmastan