Klinikai tanulmány

A mellbimbó repedések megelőzése guaiazulénnel versus anyatejjel szemben a szoptató anyáknál: Randomizált, ellenőrzött, kettős vak teszt

 

Murat API1, Derya SIVRI1, Olus API2, Hüsnü GÖRGEN1, Ahmet ÇETIN1, Murat YAYLA1

1Haseki Gyakorló és Kutató Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Klinika, Istanbul, Turkey

2Kartal Dr. Lütfi Kirdar Gyakorló és Kutató Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Klinika, Istanbul, Turkey

 

Beérkezett: 2005. szeptember 30.; átdolgozott formában érkezett 2005. szeptember 30-án; elfogadva 2005. szeptember 30-án.

 

 

Kivonat:

Célkitűzés: Jelen tanulmány célja a guaiazulén kenőcs hatékonyságának értékelése az anyatejjel történő alkalmazással szemben a szoptatás során keletkező mellbimbórepedések megelőzésében.

Anyagok és módszerek: Ezt a prospektív, randomizált, kettős vak vizsgálatot felsőfokú anya-csecsemőgondozási osztályokon végezték, egy gondozóképző- és kutatókórházban. Kétszáz, szülés után szoptató, normál mellbimbójú, gyermekágyas nőt, akik hüvelyi úton szültek, a terhesség 37. vagy későbbi hetében történt vizsgálatba bevontak. A résztvevőket véletlenszerűen választották ki a két kezelési csoport (0,05% guaiazulén kenőccsel vagy saját anyatejjel) egyikébe. A résztvevők a kezeléseket minden szoptatás után, a szülést követő 1. naptól a 30. napig alkalmazta.  A mellbimbórepedések előfordulási aránya a 30. napon, a 15. és 30. napon vizuális analóg pontszámmal mért mellbimbófájdalom lett vizsgálva.

Eredmények: Negyvenhét nő vagy nem teljesítette a statisztikai elemzések végső kritériumait, vagy elvesztették a nyomon követést, így 153 alany fejezte be a vizsgálatot; guajazulén csoport (n=76) és anyatejcsoport (n=77). A tanulmány időszaka alatt a mellbimbórepedésének általános előfordulása (153-ból 48) 31,4%, ami 18,4% (76-ból 14) guajazulénben és 44,2% (77-ből 34) volt az anyatejjel kezelt csoportokban (p=0,001, RR=0,42, 95% CI: 0,24-0,71). A mellbimbófájdalom mértéke szignifikánsan alacsonyabb volt a guajazulén csoportban a 15. napon (p<0,05) és a 30. napon (p<0,05) az anyatejes csoporthoz képest. Következtetés: A guajazulénes 0,05%-os kenőcs alkalmazása legalább napi négyszer a szoptató anyáknál hatékonyan csökkenti a fájdalmas és repedezett mellbimbók előfordulását.  Ez egy nagyon megfelelő kezelési forma, alacsony megszakítási aránnyal a fájdalmas és repedezett mellbimbók kialakulásának megelőzésére.

Kulcsszavak: szoptatás, guaiazulén, mellbimbórepedések, fájó mellbimbók

 

 

Következtetés:

További tanulmányok szükségesek annak kiderítésére, hogy egy efféle beavatkozás, mint a guajazulén kenőcs alkalmazása, hatékony-e a szoptatási eredmények javításában. Az a kombinált megközelítés, mely magában foglalja a szülés előtti beavatkozást, valamint a posztnatális beavatkozást a kenőcs használatában, megfelelő lehet. Egy további tanulmány nagyobb mintaszámmal annak felmérésére szolgálhatna, hogy az ebben a tanulmányban bemutatott javulási tendencia valóban általános. A nők nagy aránya, akik abbahagyták a szoptatást az észlelt tejelégtelenség miatt azt jelzi, hogy a nők oktatása a hatékony szoptatásról, és megerősítésük ennek felismeréséről, szükségesek. Eredményeink azt mutatják, hogy a 0,05%-os guajazulén kenőcs alkalmazása a szoptató anyáknál legalább négyszer egy nap, hatékonyan csökkenti a fájdalmas és repedezett mellbimbók kialakulását. Ez egy nagyon kielégítő kezelési forma alacsony lemorzsolódással a fájdalmas és repedezett mellbimbók kialakulásának elkerülésére.

A teljes tanulmány ide kattintva olvasható.