Hányszor több cink kell a kismamának?

 

Miért fontos a fokozott cinkbevitel várandósság és szoptatás során?

A várandósság és a szoptatás alatt a női szervezet mikroelem-szükséglete is megnő; így van ez a cink-igénnyel is. Egyes tanulmányok alapján – a nem várandós nőkkel összehasonlítva – a kismamáknak átlagosan kb. 43 %-kal, a szoptató anyáknak kb. 57 %-kal magasabb cinkbevitelre van szüksége.

A cink az immunrendszer egészséges működéséhez a sejtosztódás folyamatához szükséges. Továbbá az inzulin alkotórészeként a vércukorszint-szabályozásban is részt vesz, illetve számos enzimben van jelen. A cink fontos szerepet játszik a hámképződésben és a sebgyógyulásban, valamint a hajhullás megelőzésében. Cink kell ahhoz is, hogy a szaglás és az ízérzékelés tökéletes legyen.

Miért veszélyes, ha kevés a cink a szervezetünkben?

A kismama szervezetében mért alacsony cink-koncentráció a megszületendő gyermek idegrendszerének a fejlődését veszélyezteti. Emellett kimutatták, hogy a kismamák alacsony cink-szintje összefügg a gyermekeik alacsony születési súlyával. A magzat védelmén túl a várandóság alatti cink-fogyasztás a kismama számára esztétikai előnyökkel is jár: az anya szervezetének kellő mértékű cink-ellátottsága segít a terhességi csíkok kialakulásának megelőzésében.

Várandóság alatt az anya szervezetében a cink-szint folyamatosan csökken, akár a nem babát váró nők cink-szintjének az egyharmadára is redukálódhat a várandósoknál mért cink-koncentráció.

Babavárás és szoptatás alatt a napi szükséges cink-bevitel 12-14 mg. A cink szervezetbeni hasznosulását és hatásának kifejtését segíti, ha C-vitaminból is elegendő mennyiség jut be a szervezetbe. Javasolt a cinktartalmú étrend-kiegészítők mellé C-vitamin tablettát is szedni, hacsak nem olyan készítményről van szó, ami cinket és C-vitamint is tartalmaz egyben.

 

Lintia Cink + C-vitamin

A Lintia Cink + C-vitamin étrend-kiegészítő, tasakonként 10 mg cinkkel (szerves cink-citrát formában) és 60 mg C-vitaminnal támogathatja a kismamák és magzatjuk, illetve a szoptatós édesanyák egészségét. Praktikus, víz nélkül bevehető, szájba szórható por formában (napi 1 tasak). Málna ízű, cukormentes termék édesítőszerrel. Kapható a patikákban.

Gluténmentes, laktózmentes, cukormentes, 100% vegán termék.

Gyártó: Trophovital. GmbH, Am Gfild 3., 85375 Neufahrn, Németország

Forgalmazó: Dr. Kocsis & Hoffmann Pharma Kft., 1024 Budapest, Retek utca 32. ½. www.drkh.hu 

 

Forrás: https://bebikkicsikesnagyok.hu/

Dr. Budai Marianna PhD

szakgyógyszerész